Heb ik een vergunning nodig voor de verkoopactie?

Wij adviseren om de actie binnen de eigen familie- en vriendenkring en naaste buren te organiseren. Deze doelgroep is met de kinderen verbonden en koopt altijd wat. Zo heb je al snel een hele succesvolle actie. Hiervoor heb je geen vergunning nodig. 

Het verkopen van de producten in de hele buurt, wijk of dorp vergt iets meer organisatie. Het verschilt per gemeente of hier een vergunning voor nodig is. Vraag dit dus tijdig na bij uw gemeente! Voor goedkeuring van de vergunning wordt vaak gekeken of er in dezelfde periode niet al andere acties in dezelfde plaats of wijk gehouden worden, en of de actie ten goeden komt van een non-profit organisatie.

Hieronder een stukje over de betreffende wetgeving:

Venten en collecteren 

Je mag in veel gemeenten niet zomaar langs de deuren gaan om te venten en te collecteren. In de meeste APV’s hebben gemeenten regels rond collecteren en venten opgenomen. 

Voor het verkopen van materialen langs de deur (het venten) is vaak toestemming nodig. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij chocolade-, pepernoten- of bloembollenacties. Tijdens het venten geldt een legitimatieplicht, dus je moet tijdens het venten een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. 

Het is verstandig bij de gemeente te informeren of, en wanneer, je een vergunning nodig hebt. Vaak kun je tegenwoordig deze informatie ook op de website van de gemeente vinden. Veel gemeenten plaatsen daar ook de tekst van hun APV. Steeds meer gemeenten besluiten om, in het kader van het verminderen van regeldruk, het aantal activiteiten waarvoor een vergunning nodig is te verminderen. In de model-APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn veel vergunningplichtige activiteiten geschrapt, maar nog niet alle gemeente hebben dit in hun lokale verordeningen verwerkt.